Elektriciteitskeuring: Wetgeving en prijzen

Sinds 1 juli 2008 ben je in een aantal situaties verplicht om de elektrische installatie van de woning te laten keuren. In dit artikel kun je lezen wanneer een elektrische keuring verplicht is, wat het kost en aan welke eisen je verder moet voldoen. Vrijblijvende prijs op maat ontvangen? Klik hier.

Wanneer is een keuring van elektriciteit verplicht?

Een elektrische keuring van de installatie is in de volgende gevallen verplicht:

  • Bij nieuwbouw (nieuwe elektrische installatie)
  • Bij verkoop van de woning waarbij de elektrische installatie dateert van vóór 1-10-1981
  • Bij wijziging, renovatie of uitbreiding van de bestaande elektrische installatie
  • Tijdelijke elektriciteitsinstallaties (werfkasten)
  • Bij een aanvraag tot verzwaring van de aansluiting

Voorts geldt dat eens in de 25 jaar, iedere elektrische installatie gekeurd moet worden. Voor woningen met een elektrische installatie van ná 1-10-1981 gelden de wettelijke voorschriften zoals die omschreven zijn in het A.R.E.I. (Algemeen Reglement op Elektrische Installatie).

 

Door wie wordt de elektrische keuring uitgevoerd?

De keuring moet worden uitgevoerd door een controlemechanisme, erkend door de Minister van Energie. Op de website van het FOD economie kun je een lijst van erkende keuringsorganismen terugvinden die voldoen aan de wetgeving. Wenst u meteen een offerte op maat van een erkend keuringsorganisme dan verwijzen we u graag door naar onze online offertepagina.

Welke zaken worden er gecontroleerd?

Men controleert of de installatie voldoet aan de eisten zoals die in de AREI omschreven staan, en of de aanwezige elektriciteitsschema’s correct zijn opgemaakt. De installatie wordt daarnaast op een aantal cruciale punten doorgemeten en men checkt of de differentieelschakelaars nog goed functioneren. Verder doet men een aantal verplichte aardings- en isolatiemetingen. De prijs van een keuring hangt af van het type installatie.

Wat staat er in het keuringsverslag?

Van de elektriciteitskeuring maakt men een verslag op. Indien de installatie in orde bevonden is, dan krijg je hiervan een rapport (gelijkvormigheidsverslag) en hoeft de installatie, indien deze ongewijzigd blijft, pas weer over 25 jaar gekeurd te worden. Is er iets niet in orde, dan moet de installatie voor een bepaalde datum in orde gemaakt worden. Hiervoor moet je zelf een elektricien inschakelen, de keuringsinstantie kan dit namelijk niet voor je doen. Hierna moet de elektrische installatie opnieuw gekeurd worden. Dit mag door hetzelfde controleorganisme gebeuren maar dat is niet verplicht.

Keuring elektriciteit bij verkoop

Indien je de woning gaat verkopen en de elektrische installatie dateert van vóór 1-10-1981, dan dien je in het bezit te zijn van een keuringsrapport, ook wel gelijkvormigheidsverslag genoemd. Hiermee wordt aangetoond dat de installatie voldoet aan de regels van het A.R.E.I. (Algemeen Reglement Elektrische Installaties). Bij verkoop van de woning dien je de volgende documenten aan de nieuwe eigenaar te overhandigen:

  • 1. Het keuringsrapport
  • 2. Een schema van de elektrische installatie (eendraadschema)
  • 3. Situatieschets van de elektrische installatie (positieschema)
  • 4. EAN code (identificatiecode van de aansluiting, terug te vinden op de elektriciteitsfactuur)

Mocht de installatie afgekeurd worden, dan wil dat niet zeggen dat je de woning niet mag verkopen. Je kunt namelijk afspreken met de nieuwe eigenaar dat hij de reparatie voor zijn rekening neemt. Je bent echter wettelijk verplicht om de verkoopdatum van de woning door te geven aan de keuringsinstantie die de installatie heeft afgekeurd. De nieuwe eigenaar heeft vervolgens een jaar de tijd om de installatie alsnog in orde te brengen. Een herkeuring is qua prijs vaak voordeliger wanneer je opnieuw kiest voor dezelfde keurder.

 

Houd het elektriciteitsdossier altijd netjes op orde. Mochten er veranderingen plaatsvinden aan de installatie door een elektricien, laat dan ook de elektrische schema’s bijwerken en bewaar deze papieren goed. Je hebt ze nodig bij verkoop of bij toekomstige reparaties.

keuring elektriciteit: prijs

De kostprijs voor het keuren van de elektrische installatie bedragen gemiddeld 150 à 200 euro (inc. BTW). Dit tarief geldt voor het keuren van een standaard installatie met één elektriciteitsmeter. Gemiddeld neemt de keuring een half uur tot een uur in beslag. Voor een vrijblijvende prijs op maat verwijzen we u graag door naar onze offertepagina.

Offertes voor elektriciteitswerken ontvangen?

Kies voor een erkend elektricien en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende elektriciens

Beschrijf je opdracht

VAAK GELEZEN

ELEKTRICITEITSWERKEN

KEURING & WETGEVING

ELEKTRICITEITSKAST

DOMOTICA

HUISBATTERIJ

BEVEILIGING

ELEKTRICIEN ZOEKEN

Offertes ontvangen, hoe werkt het?