Werfkast

Plaatsen en keuren van een werfkast

Bij een nieuwbouw heb je uiteraard elektriciteit nodig op de werf. Hiervoor kan je een werfkast inschakelen. Dit is een tijdelijke elektriciteitskast die de energiebevoorrading op de werf verzekert. In dit artikel kom je meer te weten over de onderdelen, keuring en prijs van werfkasten.

 

Onderdelen

Een werfkast heeft doorgaans de volgende onderdelen: stopcontacten, geleiders, een aarding en een elektrisch bord. De stopcontacten worden verbonden met de aarding, die bestaat uit een aardingselektrode of aardingspen, een aardgeleider en een aardingsonderbreker. Het elektrisch bord heeft een hoofdschakelaar.

 

Keuring werfkast

Net zoals de elektrische installatie in je woning moet de tijdelijke werfkast gekeurd worden voor ze in gebruik genomen wordt. Dit is noodzakelijk om de veiligheid op de werf te kunnen garanderen. De keurder kijkt onder meer de volgende zaken na: de aarding, het elektrisch bord en de aanwezigheid van ten minste twee automaten en twee stopcontacten. Verder wordt er ook gekeken naar de spreidingsweerstand van de aarding en ook de isolatie wordt nagekeken. Daarnaast wordt ook de continuïteit van de aardingsgeleider gemeten.

Prijs huren werfkast

Aangezien een werfkast een tijdelijke installatie is, kiezen veel mensen ervoor om er een te huren in plaats van er een te kopen. Er zijn dan ook heel wat bedrijven die werfkasten te huur aanbieden. De huurprijs van werfkasten ligt rond 10 à 15 euro per maand, exclusief btw en keuring. De prijzen voor een nieuw exemplaar beginnen rond 500 euro, maar kunnen snel oplopen naarmate ze uitgebreider zijn.

Wil je advies van een gespecialiseerde elektricien voor de installatie en/of keuring van een werfkast? Op onze offertepagina kan je in één klap prijzen aanvragen bij verschillende erkende elektriciens. Zo kan je op een heel eenvoudige manier verschillende offertes vergelijken en de beste prijs voor jouw project vinden. Deze dienst is gratis en vrijblijvend. Klik hier voor meer informatie.

 

Ben je niet in het bezit van dergelijke schema’s? Dan kun je het beste contact opnemen met de controlerende instantie voor advies. De schema’s zijn namelijk nodig om een positief elektriciteitsattest af te kunnen geven. Volgens de wet mag je de schema’s zelf maken maar hiervoor moet je wel over de nodige technische kennis beschikken.

Offertes voor elektriciteitswerken ontvangen?

Kies voor een erkend elektricien en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende elektriciens

Beschrijf je opdracht

VAAK GELEZEN

ELEKTRICITEITSWERKEN

KEURING & WETGEVING

ELEKTRICITEITSKAST

DOMOTICA

HUISBATTERIJ

BEVEILIGING

ELEKTRICIEN ZOEKEN

Offertes ontvangen, hoe werkt het?