Elektriciteit verzwaren

Heb je geïnvesteerd in een elektrische wagen, een sauna, een warmtepomp of zonnepanelen? Dan is het mogelijk dat je elektriciteitsverbruik hoger ligt dan wat het elektriciteitsnet je kan leveren. In dat geval moet je je elektriciteit verzwaren. Welke stappen moet je daarvoor ondernemen? Hoeveel kost het verzwaren van je elektriciteit? We zetten het op een rij in dit artikel!

Moet ik mijn elektriciteit verzwaren of uitbreiden?

Bij de aankoop van zware elektrische apparaten of installaties (warmtepomp, zonnepanelen, jacuzzi, …) is het in de meeste gevallen nodig om je elektriciteit te verzwaren of uit te breiden. Maar wat is nu het verschil tussen beide methodes? Een kort woordje uitleg:

 

  • Elektriciteit verzwaren: verbruik je meer elektriciteit dan wat je elektriciteitsaansluiting in je woning je kan leveren? Dan moet je een verzwaring van je elektriciteit aanvragen bij netbeheerder Fluvius. In dat geval schakel je vaak over van een eenfasige aansluiting naar een meerfasige aansluiting. Verder in dit artikel lees je meer over de stappen om je elektriciteit te verzwaren.

 

  • Elektriciteit uitbreiden: moet je slechts 1 stroomgroep aanpassen na het creëren van een extra woonruimte of het plaatsen van zonnepanelen? Dan volstaat doorgaans het uitbreiden van je elektriciteit. Een elektricien plaatst dan gewoon nieuwe zekeringen en kalibreerelementen (kleine plastic blokjes om de stroomsterkte per groep aan te geven) in je elektriciteitskast.

Hoe elektriciteit verzwaren?

Bij het verzwaren van je elektriciteit zijn verschillende experten betrokken: een medewerker van Fluvius, een erkende elektricien en een erkend keuringsorganisme. Wat zijn nu de verschillende stappen voor een verzwaring van je elektriciteit? We zetten ze kort op een rij:

 

STAP 1: je vraagt een verzwaring van je elektriciteit aan bij Fluvius

Eerst moet je een verzwaring van je elektriciteit aanvragen bij Fluvius. Deze netbeheerder moet nagaan of het wel praktisch mogelijk is om je elektriciteit te verzwaren. Niet alle straten beschikken namelijk over de juiste voedingskabels. Als een verzwaring van je elektriciteit mogelijk is, ontvang je een offerte van Fluvius.

 

STAP 2: een erkende elektricien past je elektriciteitskast aan

Een erkende elektricien moet je elektriciteitskast voorbereiden op de verzwaring van de elektriciteit. In sommige gevallen volstaat het om de bestaande zekeringkast aan te passen, maar bij te grote veranderingen komt een nieuwe elektriciteitskast goedkoper uit.

 

→ Prijs: 35 à 40 euro per uur, incl. btw

 

TIP: vraag offertes aan bij verschillende elektriciens actief in je buurt. Zo kan je gericht prijzen, werkwijzen, adviezen, … vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

STAP 3: een keuringsorganisme komt je elektriciteit keuren

Is je elektriciteitskast geplaatst of vervangen? Dan komt een erkend keuringsorganisme bij je langs om je elektriciteit te keuren. Zo’n keuring is wettelijk verplicht bij elke aanpassing van je bestaande zekeringkast of bij het plaatsen van een nieuwe elektriciteitskast.

 

→ Prijs: 150 à 200 euro, incl. btw

 

BELANGRIJK: wil je vermijden dat je elektriciteit afgekeurd wordt? Werk dan samen met een erkende elektricien. Die voert de elektriciteitswerken correct uit volgens het A.R.E.I. (Algemeen Reglement op Elektrische Installatie) en past ook je ééndraad- en situatieschema aan. Ontvang gratis offertes op maat.

 

STAP 4: Fluvius voert de verzwaring van je elektriciteit uit

Heb je een positief keuringsverslag ontvangen? Dan kan je een afspraak maken met Fluvius om je elektriciteit te verzwaren. Schakel je over van een eenfasige naar een meerfasige aansluiting? Dan is het belangrijk dat ook je elektricien aanwezig is om deze werken correct en vlot uit te voeren. Hierna kan je probleemloos je nieuwe, zware elektrische apparaten of installaties gebruiken zonder risico op stroompannes of brand.

 

→ Prijs: 150 à 1.200 euro, incl. btw (afhankelijk van de grootte en complexiteit van de verzwaring)

Kostprijs verzwaring elektriciteit

Wat kost een verzwaring van je elektriciteit ongeveer? Dat hangt vooral af van de grootte van de verzwaring en de complexiteit van de elektriciteitswerken. Bovendien zijn er verschillende kosten: de verzwaring van de elektriciteit zelf door Fluvius, maar ook de elektriciteitswerken van je elektricien, de keuring, … Een overzicht
Soort kosten Door wie? Prijs (incl. btw & uitvoering)
Verzwaren elektriciteit Netbeheerder Fluvius € 150 à € 1.200
Elektriciteitswerken Erkende elektricien € 35 à 40 per uur
Herkeuring elektriciteit Erkend keuringsorganisme € 150 à € 200

TIP: de kostprijs van de elektriciteitswerken door de elektricien hangen vooral af van het aantal arbeidsuren en de gebruikte hoeveelheid materialen. Bovendien kunnen de tarieven verschillen van elektricien tot elektricien. Wil je gericht prijzen, adviezen, werkwijzen, uitvoertermijnen, … vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij 2 à 3 elektriciens actief in je buurt via onze offerteservice.

Druk de kosten met premies & financiële voordelen

Voor het verzwaren van je elektriciteitsaansluiting kom je in aanmerking voor de volgende premies & financiële voordelen:

Overkoepelende renovatiepremie: is je woning ouder dan 30 jaar? Dan heb je mogelijk recht op deze premie van de Vlaamse overheid.

Verlaagd btw-tarief: is je woning ouder dan 10 jaar? Dan kan je genieten van het verlaagd btw-tarief van 6% in plaats van 21% voor het verzwaren van je elektriciteit.

BELANGRIJK: een erkende elektricien geeft je graag meer uitleg over deze financiële voordelen. Ontvang gratis advies op maat via onze offertepagina.

Waarom een erkende elektricien inschakelen?

Van plan om je elektriciteitsaansluiting te verzwaren? Doe dan zeker een beroep op de vakkennis en de ervaring van een erkende elektricien. Zo kan je rekenen op…

  • Advies op maat: een elektricien kan eenvoudig en snel berekenen of een verzwaring van je elektriciteit nodig is of niet. Zo weet je waar je aan toe bent en kan je de vereiste elektriciteitswerken laten uitvoeren.
  • Correcte en veilige uitvoering: bij een verzwaring van je elektriciteit moet een elektricien je zekeringkast aanpassen of vervangen. Hij voert die werkzaamheden correct, efficiënt en ook veilig uit. Door een beroep te doen op een vakman neem je dus zelf ook geen enkel risico.
  • Positief keuringsverslag: een elektricien werkt volgens het A.R.E.I. (Algemeen Reglement op Elektrische Installatie). Door die reglementering strikt na te leven, ben je zo goed als zeker van een positief keuringsverslag.
  • Kwaliteitsvol materiaal: een elektricien werkt enkel met kwalitatieve materialen (zekeringen, bedrading, kalibreerelementen, …). Zo ben je zeker van een veilig en duurzaam eindresultaat.

TIP: op zoek naar een erkende elektricien actief in je buurt? Ontvang gratis voorstellen op maat via het onderstaande offerteformulier:

Offertes voor elektriciteitswerken ontvangen?

Kies voor een erkend elektricien en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende elektriciens

Beschrijf je opdracht

VAAK GELEZEN

ELEKTRICITEITSWERKEN

KEURING & WETGEVING

ELEKTRICITEITSKAST

DOMOTICA

HUISBATTERIJ

BEVEILIGING

ELEKTRICIEN ZOEKEN

Offertes ontvangen, hoe werkt het?