Elektriciteitskeuring bij verkoop

Elektriciteitskeuring bij verkoop

Ga je de woning verkopen? Dan moet je in sommige gevallen de elektrisch installatie laten keuren. In dit artikel kun je lezen hoe de keuring in zijn werk gaat en wanneer een elektriciteitskeuring bij verkoop verplicht is.

 

Elektriciteitskeuring bij verkoop noodzakelijk?

Bij verkoop van de woning dien je minimaal in het bezit te zijn van een zogenaamd gelijkvormigheidsverslag of keuringsrapport. Bij een woning waarvan de technische installatie dateert van ná 1-10-1981 zal dit rapport reeds aanwezig zijn. Indien dit niet ouder is dan 25 jaar, dan hoef je de installatie niet opnieuw te laten keuren. In de volgende gevallen is een elektriciteitskeuring wél verplicht:

 • Bij elektrische installaties (van ná 1-10-1981) met een keuringsrapport ouder dan 25 jaar.
 • Bij verkoop van een woning met een installatie die dateert van vóór 1-10-1981.
 • Bij iedere uitbreiding of wijziging van een bestaande installatie.
 • Bij verzwaring van de aansluiting.
 • Bij werfkasten (tijdelijke elektrische aansluiting).

Je moet bij verkoop van de woning altijd in het bezit zijn van een gelijkvormigheidsverslag.

 

Voor wat voor soort woningen is het verplicht?

De elektrische keuring is verplicht voor wooneenheden. Onder een wooneenheid wordt een leefruimte verstaan die voorzien is van: een toilet, douche/bad en keuken/kitchenette. Voorbeelden hiervan: huizen, studio’s, studentenhuizen, vakantiehuizen, serviceflats…

 

Wat kost een elektriciteitskeuring

Dat hangt van de grootte van de installatie af maar een keuring van een standaard installatie met één enkele meter kost gemiddeld 150 à 200 euro (incl. btw). Benieuwd naar de prijs voor jouw woning? Hier kan je gratis prijzen op maat aanvragen bij erkende installateurs.

Welke papieren moet je kunnen voorleggen?

Bij verkoop van de woning moet je de volgende documenten in je bezit hebben:

 • Het gelijkvormigheidsverslag of keuringsrapport
 • Het eendraadschema van de installatie
 • Het positieschema van de installatie
 • EAN code van de elektrische installatie. Deze kun je op je energiefactuur terugvinden.

 

 

Wat is een eendraadschema?

Een eendraadschema is een schematische voorstelling van de elektrische installatie. Op dit schema staan de stroombanen vermeld zoals die in de installatie aanwezig zijn.

 

 

Wat is een situatieschema?

Een situatieschets (schema), is een aanvulling op het eendraadschema. Het is een overzicht van de woning met daarop symbolisch afgebeeld: alle wandcontactdozen, aftakdozen, lichtpunten, schakelaars en gebruikstoestellen.

 

 

 

Wie voert de elektriciteitskeuring uit?

Alleen een door de Minister van Energie aangesteld keuringsorgaan mag de keuring uitvoeren.

Hoe gaat een elektriciteitskeuring in zijn werk?

Een elektriciteitskeuring duurt gemiddeld een half uur tot een uur. Tijdens de keuring zal de spanning korte tijd onderbroken worden. Het spreekt voor zich dat de expert toegang moet hebben tot de elektrische installatie. Je hoeft verder geen bijzondere voorbereidingen te treffen maar indien je beschikt over een eendraadschema, en een positieschema dan is het handig om dit alvast gereed te leggen. De expert zal namelijk checken of de installatie overeenkomt met deze schema’s. Verder controleert hij de installatie op een aantal punten, waaronder:

 • Waarde spreidingsweerstand aardverbinding
 • Waarde algemeen isolatieniveau
 • Controle schakelmateriaal (schakelaars, stopcontacten)
 • Controle differentieelschakelaars

De installatie dient te voldoen aan regels zoals die in de AREI (Algemeen Reglement Elektrische Installaties) omschreven zijn.

 

 

De installatie is afgekeurd, wat nu?

Ja, wanneer de elektrische installatie is afgekeurd, dan kun je de woning gewoon verkopen maar je moet het keuringsrapport wel aan de nieuwe eigenaar overhandigen. Het keuringsrapport (attest) dient tijdens het tekenen van de notariële akte aanwezig zijn. Verder ben je verplicht om de controlerende instantie, die de elektriciteitskeuring heeft gedaan, op de hoogte te stellen van de verkoop. De datum van de akte van verkoop is hierbij van belang. De nieuwe koper heeft een jaar de tijd om de installatie in orde te brengen. Gaat het om gevaarlijke gebreken? Dan moet moet de installatie wél laten herstellen voordat je de woning kunt verkopen. Dit wordt altijd in het keuringsattest vermeld.

Offertes voor elektriciteitswerken ontvangen?

Kies voor een erkend elektricien en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende elektriciens

Beschrijf je opdracht

VAAK GELEZEN

ELEKTRICITEITSWERKEN

KEURING & WETGEVING

ELEKTRICITEITSKAST

DOMOTICA

HUISBATTERIJ

BEVEILIGING

ELEKTRICIEN ZOEKEN

Offertes ontvangen, hoe werkt het?