Elektriciteitskast

De elektriciteitskast is het hart van de elektrische installatie in je woning. Wil je een nieuwe elektriciteitskast laten plaatsen voor je nieuwbouw of bij een grondige renovatie? Of is het nodig om je elektriciteitskast uit te breiden, te verplaatsen of te herstellen? Hoe dan ook doe je best een beroep op een erkende elektricien. In dit artikel lees je alles over werken aan de elektriciteitskast en de bijhorende prijzen.

Wat is een elektriciteitskast?

Een elektriciteitskast staat ook bekend als een zekeringkast, een verdeelkast of een groepenkast. Het gaat om het centrale knooppunt van je elektrische installatie. Deze kast stuurt stroom naar al de verschillende stopcontacten en lichtpunten in je woning. Een elektriciteitskast bestaat uit de volgende hoofdonderdelen:

 • Hoofdschakelaar: met deze schakelaar kan je de stroom in je hele woning aan- of uitschakelen.
 • Differentieelschakelaar: deze schakelaar maakt je elektrische installatie spanningsloos als er verliesstroom optreedt (bv. bij een defect aan een elektrisch toestel). Zo ben je beschermd tegen elektrocutie, brandgevaar en energieverspilling.
 • Zekeringen: is er een overbelasting of kortsluiting op een bepaalde stroomgroep? Dan onderbreken deze beveiligingsschakelaars de stroomtoevoer naar deze groep en de apparaten die erop aangesloten zijn. Is het probleem opgelost? Dan kan je de schakelaar weer aanzetten.

TIP: problemen met de elektriciteitskast zijn de grootste oorzaak van een afgekeurde elektrische installatie. Wil je de kast correct laten plaatsen, uitbreiden, verplaatsen of herstellen? Dan schakel je dus best een erkende elektricien in. Ontvang gratis advies en prijzen op maat via onze offerteservice.

Mogelijke werken aan de elektriciteitskast

Bij een nieuwbouwwoning of een grote renovatie is het nodig om een elektriciteitskast te plaatsen of te vervangen. In andere gevallen volstaat het om je elektriciteitskast uit te breiden, te verplaatsen of te herstellen. Hoe gaat een elektricien daarbij te werk? Een overzicht:

1. Elektriciteitskast plaatsen of vervangen

Bij een nieuwbouwwoning moet je uiteraard een nieuwe elektriciteitskast plaatsen. Maar ook bij een grondige renovatie is het meestal nodig om de huidige elektriciteitskast te vervangen. Veranderen of verdwijnen er te veel stroomgroepen? Of komen er te veel nieuwe stroomgroepen bij? Dan is je bestaande elektriciteitskast aanpassen namelijk onbegonnen werk. In dat geval is een nieuwe kast niet alleen makkelijker en duidelijker, het komt ook goedkoper uit.

Een erkende elektricien zal je nieuwe elektriciteitskast volledig bekabelen en aansluiten op je elektrische installatie en meterkast. Zo ben je zeker van een correcte uitvoering van de elektriciteitswerken én een positief keuringsverslag.

Prijs elektriciteitskast plaatsen: 500 à 1.000 euro (incl. btw, montage en materiaal). Ontvang gratis offertes

2. Elektriciteitskast uitbreiden

Moet je slechts 1 stroomgroep aanpassen? Heb je een extra woonruimte gecreëerd of zonnepanelen geplaatst? Dan is je elektriciteitskast uitbreiden meestal voldoende. Een elektricien plaatst dan nieuwe zekeringen en kalibreerelementen (kleine plastic blokjes die de stroomsterkte per groep aangeven) in je kast. Zo ben je zeker dat de stroomgroepen goed verdeeld zijn en er geen overbelasting of kortsluiting ontstaat.

De elektricien zal ook je ééndraadschema (overzicht van alle stroomkringen, lichtpunten en stopcontacten) en je situatieschema (grondplan van je woning met alle elektrische punten) aanpassen. Dat is belangrijk om een positief keuringsverslag te krijgen. Let op: om je elektriciteitskast uit te breiden, moet er voldoende plaats zijn op het verdeelbord in de kast. Is dat niet het geval? Dan moet de elektricien je elektriciteitskast toch vernieuwen in plaats van ze te verzwaren.

Prijs elektriciteitskast uitbreiden: vanaf 140 euro (incl. btw, montage en materiaal). Ontvang gratis offertes

3. Elektriciteitskast verplaatsen

Moet je elektriciteitskast vanwege verbouwingen een andere plek krijgen in je woning? Goed nieuws, in dat geval is je elektriciteitskast vernieuwen niet nodig. Een erkende elektricien kan je bestaande kast namelijk verplaatsen naar de nieuwe locatie (bv. garage of kelder). Let op: een elektriciteitskast verplaatsen is een complexe en risicovolle klus. Je doet dus best een beroep op de expertise en ervaring van een elektricien.

Tip: tijdens de renovatiewerken kan je een tijdelijke werfkast op de nieuwe locatie van de elektriciteitskast plaatsen. Zo zit je nooit zonder elektriciteit tijdens de werkzaamheden.

Prijs elektriciteitskast verplaatsen: vanaf 140 euro (incl. btw montage en materiaal). Ontvang gratis offertes

4. Elektriciteitskast herstellen

Is er een probleem met je elektriciteitskast door een kortsluiting of een stroompanne? Dan kan een erkende elektricien je elektriciteitskast herstellen, bv. door bepaalde zekeringen te vervangen. Ligt de kortsluiting of panne niet aan een lek of een blikseminslag? Dan kan de elektricien nagaan wat de mogelijke oorzaak is. De kans bestaat namelijk dat het nodig is om je elektriciteitskast te vernieuwen of uit te breiden.

Prijs elektriciteitskast herstellen: vanaf 140 euro (incl. btw, montage en materiaal). Ontvang gratis offertes

Heb ik een nieuwe elektriciteitskast nodig of niet?

Dat hangt vooral af van jouw situatie. Gaat het om een nieuwbouwwoning of een grote renovatie? Of heb je niet genoeg plaats voor nieuwe zekeringen op het verdeelbord in je kast? Dan moet je een nieuwe elektriciteitskast laten plaatsen. Heb je maar 1 extra stroomgroep nodig? Of wil je je kast gewoon laten verplaatsen? Dan hoef je niet te investeren in een nieuwe elektriciteitskast.

TIP: een erkende elektricien kan het best inschatten of een nieuwe elektriciteitskast nodig is of niet. Vraag gratis offertes aan bij elektriciens actief in je buurt.

Prijs elektriciteitskast

Een nieuwe elektriciteitskast kopen zonder bedrading kan al vanaf 100 euro, incl. btw. De uiteindelijke kostprijs voor werken aan je elektriciteitskast hangt vooral af van de hoeveelheid gebruikte materialen en het aantal arbeidsuren van de elektricien. De elektriciteitskast aansluiten op de elektrische installatie en de meterkast neemt bv. behoorlijk wat tijd in beslag. Voor een nieuwe kast is ook meer materiaal nodig dan voor een aanpassing van je bestaande kast.

 

Voor een erkende elektricien betaal je gemiddeld 35 à 40 euro per uur, incl. btw. Voor de werkzaamheden aan je elektriciteitskast mag je rekenen op de volgende richtprijzen:

 

 • Elektriciteitskast plaatsen/vervangen: 500 à 1.000 euro (incl. btw, montage en materiaal)
 • Elektriciteitskast uitbreiden: vanaf 140 euro (incl. btw, montage en materiaal)
 • Elektriciteitskast verplaatsen: vanaf 140 euro (incl. btw, montage en materiaal)
 • Elektriciteitskast herstellen: vanaf 140 euro (incl. btw, montage en materiaal)

 

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. De uiteindelijke kosten voor de werken aan jouw elektriciteitskast hangen vooral af van het aantal arbeidsuren en de hoeveelheid benodigde materialen. Ook de tarieven van elektriciens kunnen verschillen. Wil je gericht prijzen, voorstellen, werkwijzen, … vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij 2 à 3 elektriciens actief in je buurt. Start je aanvraag hier.

 

TIP: schakel een erkende elektricien in

Zijn er werken aan je elektriciteitskast nodig? Doe dan zeker een beroep op de ervaring en expertise van een erkende elektricien. Zo ben je zeker van…

 • Correcte, efficiënte én veilige uitvoering: de elektriciteitskast is de ‘basis’ van je elektrische installatie. Hier neem je dus best geen risico’s mee. Met een elektricien ben je zeker van een correcte uitvoering van de werken zonder je eigen veiligheid in het gedrang te brengen.
 • Kwalitatief materiaal: een professionele elektricien gebruikt enkel kwaliteitsvolle materialen voor je elektriciteitskast (zekeringen, bedrading, kalibreerelementen, …).
 • Nieuwste technologieën: elektriciens zijn op de hoogte van de nieuwste technologieën en kunnen je elektriciteitskast daarop afstemmen (domotica, tijdsturingen, internetconnecties, …).
 • Correcte voorbereiding voor de keuring: als je samenwerkt met een elektricien is de kans veel groter dat je een positief keuringsverslag krijgt. Naast een correcte uitvoering volgens de huidige reglementering past hij ook je ééndraad- en situatieschema aan. Eens alles goedgekeurd is, ben je in orde voor de brandverzekering.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning ouder dan 10 jaar? Dan betaal je slechts 6% btw in plaats van 21%. Dat geldt niet alleen voor de werkuren, maar ook voor het materiaal dat de elektricien voor jou aankoopt.

 

Offertes voor elektriciteitswerken ontvangen?

Kies voor een erkend elektricien en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende elektriciens

Beschrijf je opdracht

VAAK GELEZEN

ELEKTRICITEITSWERKEN

KEURING & WETGEVING

ELEKTRICITEITSKAST

DOMOTICA

HUISBATTERIJ

BEVEILIGING

ELEKTRICIEN ZOEKEN

Offertes ontvangen, hoe werkt het?